Szegedi könyvmoly interjú

Moly Interjúk - Slezák Edit

Koala Olvas könyves blog interjú sorozatában könyvmolyokkal ültem le beszélni magukról és a munkásságukról. Ők olyan könyv fanatikusok, akik nem csak a barátjaiknak, ismerőseiknek mesélik el az olvasmány élményeiket, hanem közszemlére teszik saját felületeiken. Népesedő követőtáboruk pedig rendre figyelemmel követik. A Moly Interjúk keretein belül őket ismerhetjük meg közelebbről. Előző alkalommal a vendégem Eőri Klaudia volt, a E. K. Mindaleth könyves instablog szerzője. Az interjút ide kattintva tudod elolvasni. A következő interjúban Slezák Edittel, az Ediverzum könyves blog szerzőjével beszélgettem augusztusban.

Hogy mutatnád be magadat és blogodat azoknak, akik még nem ismernek?

26 éves, szegedi lakos vagyok, aki pár éve szokott rá az olvasásra. Már iskolás koromban is jártam könyvtárba, mivel alsóban elvittek osztály szinten a fő könyvtárba a városba. Nem sokkal ez után az esemény után anyukámmal elmentünk és beiratkoztunk. Igazából anyukám miatt lettem könyvmoly. Bár a gimnáziumban nem szerettem még ennyire olvasni, azért ott is előfordult, de a kötelezők elvették tőle a kedvem. A blogom tartalmát teljes mértékben én gyártom és saját egyéni véleményemet fogalmazom meg. Azon kívül, hogy könyvajánlókat, a véleményemet írom le, interjúkat is szoktam publikálni különböző hazai szerzőkkel, bár ez ritkábban van jelen a blogon. A blogot a párom hatására indítottam el 2020. decemberében, a  megalkotásában ő segédkezett.

Azt még kihagytam, hogy úgy igazán 2-3 éve kezdtem el olvasni.

Mi volt az első könyv, amit elolvastál és nagy hatással volt rád? Miért?

M. Montgomery-től Anne sorozat volt az első, amire legjobban emlékszem. Aztán később Szabó Magda Abigél is. Az Anne sorozat azért mert elvarázsolt a világ, a főszereplő jelleme, az a jellem fejlődés, amin keresztülment.

De több fiatalabb korosztálynak íródott művet is olvastam az Anne sorozaton kívül, például a Fiúk kizárva sorozat és még sorolhatnám, de mégis az Lucy Maud Montgomery sorozatát emelném ki.

299930313_470577477987899_8399941574396841395_n.jpg

Ez volt a kedvencem akkor és még a mai napig is szívesen előveszem és olvasom a sorozatot, bár sajnos nincs meg. A teljes sorozat.

Az árva kislány életszemlélete teljesen elvarázsolt akkoriban. Hogy a csalódott örökbefogadó szülők vagyis az anyuka, hogyan fog megbarátkozni a lány személyével és hogy fogja megszeretni, még ha ezt titkolja is. Nagyon tetszett, ahogy végig követhettem Anne Shirley-t kislány korától kezdve a felnőtté válásáig.

“A könyveket ugyan nem berendezési tárgynak készítik, de nincs a világon semmi más, amivel ilyen szépen lehetne berendezni az otthonunkat.” (Henry Ward Beecher)

Milyen könyveket szeretsz olvasni? Mik a favoritok?

Leginkább romantikus, néha erotikus műfajban olvasok, de szeretem a krimi, thriller, történelmi, ifjúsági irodalmat is. A legjellemzőbb a szórakoztató irodalom. Mondhatni amúgy, hogy mindenevő vagyok, mert idén elhatároztam, hogy nyitok más műfajok felé is, így már sci-fi, fantasy, ritkábban horror zsánerekben is kalandozok. Verseket és novellákat is szeretek olvasni. A legtávolabb az önsegítő, tudományos könyvek állnak tőlem.

Kedvencet nem tudok írni, mivel több is van, amit ide sorolhatnék, mégis általában az éppen aktuális olvasmányom a kedvenc. Ez persze nem mindig igaz az éppen folyamatban lévő kötetekre.

Mi alapján választod ki az adott könyvet, amelyet később el fogsz elolvasni?

Nagyon is hangulat olvasó vagyok, hiába tervezem el, hogy márpedig ezeket szeretném elolvasni a hónapban, vagy hogy ez lesz a következő. Sűrűn járok könyvtárba, így ez is felborítja az olvasandó könyveim sorrendjét, listáját. Nem jellemző rám, hogy az éppen aktuális kötet végé felé már tudom, hogy melyik lesz a következő. Természetesen előfordul ilyen is, de ritkán. Odaállok a könyvespolc elé (e-könyv olvasómon keresgélek) és leveszek egyet. Van, amikor éppen egy kihíváshoz olvasok, de van hogy azok határidejét sem tudom tartani...

Valamilyen szinten hozzájárul azért az elolvasandó könyvekhez anyukám véleménye is.

Hiszen az ő véleményére mindig adok, mert ismerem annyira, hogy ami neki tetszik, általában nekem is, bár ugyanezt nem mindig mondhatom el fordítva.

Gondolom a könyv külseje és fülszövege is befolyásol, hogy éppen melyik következzen. Vagy tévedek?

Mostanában nem olvasok fülszöveget. Esetleg akkor, ha elkezdem a történetet és közben valamiért elolvasom. Nem a borító alapján ítélek. Fürödtem már be azzal, hogy szép volt, megtetszett a külső, de a belső csalódás volt... Kicsit befolyásol viszont a nagy hype, illetve az, hogy frissen megjelent és sokaknál látom. Bár ez is csak annyira van rám hatással, hogy várólistára kerül az adott könyv és beszerzem, vagy kikölcsönzöm könyvtárból. De ez sem mindig jellemez. És nem azonnali az impulzus.

Természetesen elsőbbséget élveznek a könyvtári könyvek és a recenzióba kapott köteteket is próbálom nem halogatni, több, kevesebb sikerrel.

Szerinted miért van az, hogy legalábbis a könyves bloggerek inkább hangulat alapján döntenek, hogy mit olvassanak következőleg, mint tudatos döntés?

Ránk is hatnak mások véleménye, a könyvek megjelenése az interneten, hányszor jön velünk szembe és milyen könyvek azok. A várólista nem csak nálunk végtelen, úgy gondolom amihez éppen kedvünk van azt olvassuk. Nem tudom, hogy ez miért így van, vagy hogy működik mindez. Viszont lehet tudat alatt döntünk hangulat alapján a következő olvasmányunkról.

Vagy éppen azért, mert az adott műfajból már túl vagyunk telítődve és csak sodródunk az árral. Nem tudok erre pontos választ adni, sajnálom.

Szóval szerinted az első benyomás a művek, legyen az könyv, képregény vagy bármi egyéb, a legfontosabb? Pl akár milyen jó egy könyv tartalma, kevésbé lesz sikeres, mint egy marketinggel jól megtolt, de kevésbé jó történeti mű?

Természetesen nagyon fontosnak tartom a marketinget is, de vannak olyan könyvek, amelyek több figyelmet érdemelnének, nem reklámozták őket annyira, mégis jók, értékesek. Ettől függetlenül fontosnak tartom az első benyomást is. Ma már nem lehet kikerülni, hogy ne fussunk bele egy-egy hirdetésbe, ezek miatt jobban felfigyelünk egyes kötetekre. Vannak azonban olyanok, amelyek túl vannak reklámozva. Mindez természetesen az én saját véleményem. Pontosan a marketing miatt, illetve mások ajánlása miatt szoktam feltenni a könyveket a listámra, illetve fülszöveg miatt. Viszont, amikor kiválasztom a következő olvasmányom, akkor nem olvasom el újra a fülszöveget. Ezenkívül könyvtárba sem mindig úgy járok, hogy előre eldöntöm, hogy mit is szeretnék kihozni.

Mitől függ szerinted, hogy egy adott könyvet mennyire lesz olvasott? Azt feltételezve, hogy adott művet hozzá a legmegfelelőbb marketinges anyagot adnak és tartalmilag is rendben van.

Szerintem nagyban függ az író származásától is. Azt vettem észre, hogy sokan tartanak a hazai szerzők műveitől, pedig nincs rá okuk. Ezenkívül függ az Instagramon zajló Bookstagram Tour-októl is. Ezenkívül sok pozitív véleménytől, a sok bookstagrammer, booktuber ajánlásától is

A tartalom a legfontosabb, és a megfelelően korrektúrázott, szerkesztett belső is. Úgy gondolom, hogy mindenkinek vannak preferált kiadói, akiktől szívesen vásárol, szívesen olvas. Ez így természetes. Talán ez is befolyásolja az olvasottságot.

Az online tartalomgyártóknak, mint a booktubereknek mekkora szerepük van egy könyv sikerében?

Szerintem nagy szerepük van egy-egy könyv sikerében az online tartalomgyártóknak. Mivel nagy számú követőkkel rendelkeznek, így hatást gyakorolnak a nézőkre.

És olvasókra is.

Ilyen szempontból is kérdezem, hogy bármilyen negatívum ért-e téged a munkásságoddal kapcsolatban?

Igen, ért. Kezdetben egy volt barátnőmmel csináltam a blogot, és az egyik könyvről nem a saját véleményét publikálta, ebből lett problémám. Éppen ezért új névvel, kinézettel kezdtem újra a saját blogom.

De volt, hogy egy-egy olvasóval nem egyezett a véleményünk, de ez előfordul, hiszen nem vagyunk egyformák. Mindenkinek más-más műfaj, könyv tetszik.

De a hitelességedet sose vonták kérdőre?

Az előző esetből kifolyólag lehetséges. De megtanultam, hogy mással együtt nem dolgozok, csak ha tényleg megbízok benne, illetve most mar csak egyedül csinálom a blogot.

Több pozitív visszajelzést kaptam, mint negatívat, szóval úgy gondolom, szeretik és vannak, akik adnak a véleményemre.

Mi az, amire a legjobban büszke vagy a blogoddal kapcsolatban?

Hogy egyedül építettem fel, és hogy megoszthatom másokkal a véleményem, élményeim, és hogy ez sokaknak teszik. Általam más olvasókhoz is eljut egy-egy könyv.

Illetve az instámra is büszke vagyok.

Mit ad számodra a Szemrevaló nevű blogod? Miért ez a neve?

A név azért, mert könyves, így lett szemrevaló. J

A blogom számomra egy menedék, ahová kiírhatom a véleményem

Mennyire építed tudatosan a közösségedet?

Nem tudatosan építem ki a követőimet. Nem arra gyúrok, hogy minél több követőm legyen. Akit érdekel a véleményem, azok kövessenek be, illetve fordítva. Ha valakit bekövetek, azt nem azért teszem, hogy viszonozza. Természetesen örülök mindenkinek, aki bekövet, visszakövet, de nem ez motivál.

A családod és ismerőseid mit szóltak a blogodhoz?

Büszkék rám és támogatnak. Párom adta a kezdőlökést, Ő segített megvalósítani a blogom, a kialakításában segített.

Egyáltalán nem ért semmilyen negatívum emiatt? Hogy: „biztos ezt akartod? Jól meggondoltad?”

Nem ért semmi ilyesmi. Nővérem nagyon büszke rám, anyukám is, Ő nagyon átérzi, hiszen Ő az, aki szintén nagyon szeret olvasni. Apukám is támogat és büszke rám, viszont Ő annyira nem szeret olvasni, így vele erről nem beszélek olyan sokat, sűrűn. Az ismerősök lehet furcsállják, de azt mondják, hogy ez nagyon jó. Mindenki azt mondja amúgy, hogy: „Ha szereted, amit csinálsz és örömed leled benne, akkor csináld!”

Ezzel foglalkozol főállásban, vagy csak hobbi szinten csinálod?

Ez csak egy hobbi. Főállásban az SBO-n vagyok Orvosírnok. 12 órában dolgozom, így kicsit nehezebben tudom összeegyeztetni a blogolást, hogy legyen időm magamra, az olvasásra, írásra és a szeretteimre és a posztolásra is. Emiatt is posztolok rendszertelenül, nem ugyanazokon a napokon, de ezt nem bánom, hiszen ez vagyok én.

Mik a jövőbeli terveid? Hogy képzeled el magadat 5-10 év múlva?

A jövőben is tervezem folytatni a blogolást. Hogy hol képzelem el magam 5-10 év múlva? Nehéz kérdés, mert ennyire még nem szakadtak előre. A párommal, férjemmel élek majd együtt, dolgozunk, kirándulunk, éljük és élvezzük az életet. Talán lesz valami háziállatunk (kutya), de ez nem biztos. Lesz egy könyvtárszobám. Igazából ennyire előre nem tervezek. Kisebb célokat tüzök ki magam elé és azokat próbálom a legjobb tudásom szerint elérni.

Hogy jellemeznéd magadat a következő három közül: tartalomgyártó, influenszer vagy véleményvezér? És miért?

Leginkább az elsőként. Hogy miért? Mert a véleményemet osztom meg, nem direktben reklámozom a könyveket, lényegében a saját szórakoztatásom miatt írok, és hogy másoknak is elmondjam a véleményem ezáltal ők is rátaláljanak az adott könyvre, hátha nekik is legalább annyira fog tetszeni az adott kötet, mint nekem, ha nem jobban. Mindezért nem kapok semmi juttatást vagy ilyesmit, éppen ezért is mondanám magam tartalomgyártónak.

Mit adnak neked a könyvek?

Általuk elutazhatok egy másik világba, kiléphetek a mókuskerékből, ugyanakkor tanítanak és szórakoztatnak is. Megannyi élethelyzetet élhetek át általuk, amelyet amúgy lehet, hogy lehetőségem se lenne megélni, átélni.

Olyan helyekre juthatok el, ahová amúgy lehet nem fogok tudni elutazni.

Jelenleg olvasol-e könyvet?

Igen, két könyvet olvasok jelenleg. Az egyiket az instagrammon zajló #olvassunkhazait2022ben kihívásra, Tolnai Viktor: Az örökmozgó című könyvet. Illetve egyet a saját szórakoztatásomra, ezt pedig Michelle Frances: Nővérek című könyv. Mindkettőt e-book formátumban olvasom.

Szerinted miért van/volt az a trend a fiatalok körében, hogy kevésbé menő olvasni?

Egyrészt az elektronika terjedése, a modernizáció. Bár sokak kezében láthatunk telefont, tabletet, lehetséges, hogy ők e-könyvet olvasnak leginkább. Rám is jellemző, hogy e-bookot olvasok és azt éppen telefonon, tableten vagy az olvasómon teszem. Illetve a kötelező olvasmányok nem megfelelő korosztálynak való kiválasztása. Szerintem ez utóbbi sokak kedvét elveheti az olvasástól.

Aki tartalomgyártással akar foglalkozni az, hogy kezdjen bele? Mit javasolnál neki?

Ha úgy érzi, hogy belevágna, akkor kezdje el. Sosincs túl késő hozzá. Legyen elég türelmes és kitartó. Ne álljon össze olyan emberrel, akiben nem bízik meg maradéktalanul. Tűzzön ki maga elé apró célokat a bloggal, bookstagrammal kapcsolatban. Nem baj az, ha rögtön elsőre nem úgy sikerül (kép, poszt, bejegyzés), ahogy azt elképzelték, mert fejlődni fognak. Egyre jobb és jobb leszel.

Hol találhatnak meg téged, akik követni szeretnének?

A SzemreValo_konyvek blogon tudtok olvasni bővebb könyvajánlókat és interjúkat. Ezt az alábbi linken érhetitek el: https://szemrevalo.wordpress.com/

Ezenkívül instagrammon képeket készítek az elolvasott könyvekről, rövid véleményeket itt is olvashattok. BOOKHAUL-okat láthattok képek formájában, és olyan kötetekről olvashattok véleményt, amit a blogon lehet nem osztok meg. Ezt itt találjátok: https://www.instagram.com/ediverzum/

Ezenkívül aktív vagyok a moly hu oldalon, ahol szintén SzemreValó_könyvek néven találtok meg.

Ráadásnak pedig van egy Facebook oldalam és egy csoportom is. Ezeket pedig itt találjátok:

https://m.facebook.com/101395825555328/

https://m.facebook.com/groups/836183307159449/

Üzensz valamit a Koala Olvas követőinek?

Merjetek belevágni valami újba. Kövessétek az álmaitokat és olvassatok jókat!

“Vannak, akik szórakozásból olvasnak, és vannak, akik műveltségüket akarják olvasmányaikkal gyarapítani; de én a harmadik olvasóra gondolok, arra, akinek az olvasás életfunkció és ellenállhatatlan kényszer – csak ez az igazi olvasó.” (Szerb Antal)