Interjú a könyvnépszerűsítővel

Moly Interjúk - Eőri Klaudia (E. K. Mindaleth)

Koala Olvas könyves blog interjú sorozatában könyvmolyokkal ültem le beszélni magukról és a munkásságukról. Ők olyan könyv fanatikusok, akik nem csak a barátjaiknak, ismerőseiknek mesélik el az olvasmány élményeiket, hanem közszemlére teszik saját felületeiken. Népesedő követőtáboruk pedig rendre figyelemmel követik. A Moly Interjúk keretein belül őket ismerhetjük meg közelebbről. Előző alkalommal a vendégem Gelencsér Georgina volt, a Dzs_books könyves instablog szerzője. Az interjút ide kattintva tudod elolvasni. Ezen alkalommal egy olyan fiatal leányzóval ismerkedhetünk meg, aki két hobbiját ötvözve indult el a könyves tartalomgyártók világában. Eőri Klaudiával, az E. K. Mindaleth könyves blog szerzőjével beszélgettem.

Hogy mutatnád be magadat és munkásságodat röviden azoknak, akik még nem ismernek?

Magyar kortárs szerzőink könyveiről írok véleményeket, az írásaimat olyan fotókkal publikálva, amikkel a könyvek történetét, hangulatát, egyes karaktereit igyekszem bemutatni, hogy könnyebben olvasóikra találhassanak.

20220818_091636_0000.png

Honnan jött az indíttatás ehhez, hogy kortárs szerzők könyveit promotált?

Egy szakközépiskolai osztálytársam (Tormási Vyktória) első könyvéről írtam az első véleményemet - mivel megkért rá, hogy írjak róla. Aztán ezt a véleményt tovább osztotta az akkori, általa létrehozott HazaÍrók Facebook csoportba, ahol már szép számmal voltak jelen kortárs szerzők. Ekkor tudtam meg, hogy mekkora igény van az olvasói véleményekre, és mivel segíteni szerettem volna nem csak Vykinek, hanem a többi szerzőnek is, elkezdtem az ő könyveiket beszerezni, olvasni, és véleményezni. Az első ilyen kötet olvasása alkalmával jött az ihlet, hogy a véleményemet valamiként a történetre utaló fotóval illusztráljam.
Azaz már a kezdetek kezdetén a támogatói szándék adta az indíttatást.

A családod mit szólt az munkásságodhoz?

Sokan nagyon meglepődtek, mert azelőtt nem voltam igazán aktív a közösségi oldalakon, plusz nem volt szokásom szelfizni sem, nem, hogy fotózásokon részt venni...
A családom pedig mindig izgatottan várja az új könyves fotókat (a legnagyobb kritikusaim is köztük vannak) és a hasonlóan könyvmoly rokonok érdeklődve olvassák a könyves véleményeimet.

Grafománnak tartod magad?

Egyáltalán. Szeretek írni, de teljesen jól meglennék nélküle is.

Iskolában is szerettél fogalmazásokat írni?

Igen. Sőt, volt egy időszakom, amikor szabadverseket írtam. Nagyjából 8 ilyen versem van, és azért nem több, mert akkoriban kiírtam magamból, amit ki "kellett", és azóta nem érzek rá késztetést.

Ezek publikusak? Valahol elolvashatóak?

Nem, ezen versek nagyon személyes jellegűek. Csak páran olvashatták eddig őket... Megeshet, hogy valami kapcsán egyet-egyet megosztok majd a követőimmel, de egyelőre nem érzem szükségét, na meg - ahogy mondtam, számomra nagyon személyes jellegűek, nem a nagy világnak írtam őket, hanem csak magamnak.

Ezzel foglalkozol főállásban, vagy csak hobbi szinten csinálod jelenleg? Tervezel ezen változtatni?

Főállásban jelenleg egy étteremben dolgozok, de a bloggerkedést sem igazán nevezném már hobbinak, mert úgy érzem, hogy annál már túlmutat a helyzetem.
Azt sem mondanám, hogy főállású blogger tervezek lenni, viszont ezen lehetőség kapuját nyitva tartom.

A könyves bloggerségedet teljes mértékben te szponzorálod vagy vannak támogatóid? Említetted a weboldaladon több 10-100 ezer Ft 1-1 fotózás.

Az összes eddigi fotózásom anyagi költségeit kizárólag én álltam. Jövőbeni fotózások viszont csak azon könyvekkel lesznek várhatóak, melyek költségeit a szerzőik/kiadóik állni fogják. Plusz lesz egy-két könyv, melyeket a Facebook oldalam követői szavazhatnak meg, ezen könyvek fotózási költségeire pedig nyitottam egy támogatói felületet, s terveim szerint az oda küldött összegekből fogom tudni a megszavazott könyvek fotózásait finanszírozni.

20220823_194908_0000.png

Mik a jövőbeli terveid? Hogy képzeled el magadat 5-10 év múlva?

Szeretnék egy youtube-csatornát indítani, hogy bővüljön a "Mindaleth paletta", és minél több magyar szerző könyvét eljuttatni azon olvasókhoz, akiket érdekelhetnek.
5-10 év múlva hasonlóan képzelem a blogger tevékenységemet, mint amilyen most, csak vagy "kisebben", vagy pont, hogy "nagyobban" fog működni a dolog. Ez majd az igényektől és a lehetőségektől fog függeni.

Olvasóként, hogy jellemeznéd magadat?

Bármilyen könyvet elolvasok, olyan szinten bármit, hogy mesekönyvektől kezdve a versesköteteken és az irodalmi forgatókönyveken át a romantikus regényektől a horrorig - BÁRMIT. Mára már minden zsánerben vannak kedvenceim, viszont a favoritom leginkább a fantasy.
Manapság csak azokat a könyveket olvasom, amikre felkérnek, de azelőtt sok minden alapján döntöttem: borító+fülszöveg, a könyvesbolti eladó ajánlása, blogger vélemények stb.

Mit jelent neked a kultúra? Mit adott eddig?

Számomra a kultúra leginkább a szellemi értékekben jelenik meg, a viselkedésben, a modorban, de talán még egyes emberek szándékaiban is. Úgy érzem, hogy minél inkább igyekszem kivenni a magam részét is belőle, annál többet finomodok e téren, hisz' egyre nagyobb felelősségérzetet kelt bennem - és talán merhetem mondani, hogy csak fejlődtem általa.

Szerinted miért van/volt az a trend a fiatalok körében, hogy kevésbé menő olvasni?

Az olvasás, ha úgy vesszük, egy magányos elfoglaltság, a legtöbb fiatalnak pedig társaságra van szüksége ahhoz, hogy igazán jól, és elfogadottnak érezze magát. Szerintem leginkább valahol itt gyökeredzik a dolog. Az olvasás leginkább a “magányosok” menedéke volt mindig is...

Na meg persze az sem sokat segít az olvasás szeretetének kialakulásában, hogy többségében olyan könyveket kell olvasniuk (a kötelező olvasmányok tekintetében), melyek abszolút nem érdeklik őket.

Nem mondanám, hogy a kortárs irodalom nem menő, mert a legújabb könyvek fogynak talán a leginkább. Viszont tény, hogy a külföldi szerzők könyvei pörögnek leginkább. Ennek oka talán az lehet, hogy hatalmas a választék, és a magyar szerzők könyvei szinte elvesznek benne.

Jelenleg olvasol valamilyen könyvet? Ha igen, melyiket?

Épp befejeztem egyet... megírom a véleményemet róla, és csak azután kezdek bele a következőbe.

Hogy jellemeznéd magadat? Tartalomgyártó, influenszer vagy véleményvezér?

A visszajelzésekből ítélve talán kicsit mindegyik. A tevékenységeim tekintetében viszont inkább a tartalomgyártók közé sorolnám magamat.

Hol találhatnak meg téged, akik követni szeretnének?

Aki az eddigi munkáimra kíváncsi, a weboldalamon tudja a legegyszerűbben visszanézni.

A Facebook oldalamon vagyok a legaktívabb, ott értesülhet mindenki a legfrissebb tartalmaimról, és azon a felületemen nem csak könyves posztok, hanem havonta nyíló könyves nyereményjátékok is futnak.

Az Instagramra csak a fotóimat töltöm fel pár információval mellékelve, Tiktokon pedig kisebb könyves videókat láthattok tőlem. Youtube -on egyelőre csak a Hun Book RT. -csatornáján találkozhattok velem.

Nekem pedig lenne egy utolsó kérdésem, amellyel szeretném zárni is az interjút. Mit üzensz a Koala Olvas könyves blog olvasóinak?

Talán annyit, hogy a magyar szerzők könyvei is megérdemlik a figyelmet. Annyira biztosan, hogy esélyt adjanak nekik, hogy megszerethessék őket – azaz senki ne zárkózzon el az olvasásuktól.  Puding próbája az evés! Ne ítélkezzetek olvasatlanul egy könyv felett sem.

Továbbá a szlogenemet:

“A megfelelő kezekben MINDEN könyv nagyszerű!”

– azaz legyetek tekintettel arra, hogy ha nektek egy könyv nem tetszik, másnak még a kedvence is lehet – és fordítva.

Hol találhatnak meg téged, akik követni szeretnének?

Weboldal: https://www.e-k-mindaleth.com/
Facebook: https://www.facebook.com/e.k.mindaleth
Instagram: https://www.instagram.com/e.k.mindaleth/
Tiktok: https://vm.tiktok.com/ZMNArxeSW/
Hun Book RT. Youtube: https://youtube.com/channel/UCh-X8mY8MJ1U0aEwlDx_DWw

 

Olvasói kérdések

Honnan veszi a rengeteg türelmet es időt mindenhez? Soha nem kapkod, mindig van ideje olvasni, "fényképeszkedni" a csoportokat folyamatosan tájékoztatni, új posztokat írni? Soha nem fut sehova? Mennyit alszik?

Mindig rohanásban vagyok, viszont ezt nem mutatom ki a nyilvánosság felé, türelmem pedig sokkal kevesebbszer van, mint azt gondolnák... ha pedig épp elfogy, akkor elszámolok tízig – vagy tovább.

Kapkodni is szokásom, pl akik napi szinten beszélgetnek velem messengeren, ezt tanúsíthatják, hisz’ egyáltalán nem javítgatom az üzeneteim elgépeléseit.

Szinte mindenhonnan elkések. És úgy 4-5-6 órákat szoktam aludni.

Fényképeszkedés terén a könyves szelfikre max 1 percet szánok, a fotózásokra pedig nagyjából 3 havonta kerül sor, de akkor az egész napot rászánjuk.

Bár vannak dolgok, amikbe beavatom a követőimet, az életemet mégsem a nyilvánosság előtt élem. Azaz: nem minden az, aminek látszik! Nekem is csak 24 óra egy nap, és van magánéletem és munkahelyem... nem minden a bloggerkedés.

Minek a hatására kezdtél blogolni és miért?

Első sorban Tormási Vyktória, és az akkori HazaÍrók Facebook csoport hatására, és puszta támogatói szándékból, hogy minél több magyar szerző könyve részesülhessen olvasóink figyelmében.