Az újságíró, akinek ma is aktuális a publikációi

Ady megmondja - könyvajánló

Januárban volt halálának 100. évfordulója a 20. század egyik legszókimondóbb költőjének, újságírójának. Írásainak mondanivalója nem csak akkor, hanem még napjainkban is aktuálisak. Mai könyvajánlómban a Corvina Kiadó gondozásában megjelent Ady megmondja - Válogatás Ady Endre publicisztikai írásaiból című könyvet hoztam számotokra.

/ Recenziós példány. A bejegyzés 2019. januárjában készült, amely a Pannon Café Blog oldalán jelent meg! /

2017-ben kiadott könyv kemény fedeles borítóval jelent meg Király Levente szerkesztésében. Egyszerű, szép grafikával megcsinált borítót kaphatunk a kézbe. Rajta egyedül a cím egyik szava, Ady neve van kiemelve piros háttérrel. A vékony könyv védőborítóján előlapján publicista egyik híres arcképét láthatjuk, míg a hátulján pedig kortársaitól vett idézeteket olvashatjuk róla.

img_20220812_004508.jpg

A kötetben válogatott írások vannak a költő 1899 és 1915 között megjelent újságírói pályafutásából. Az újrapublikált publikációkat olyan tematikus témákba vannak rendezve, mint például egyház, szocializmus, kultúra vagy épp az oktatás.

Ady előbb volt jó újságíró, mint költő, és mindvégig megőrizte újságíró természetét.

- Szerb Antal -

Talán senkinek se kell bemutatni Ady Endre költészetének milyenségét, szimbólumait és a brutális őszintétlenségét (gondoljunk csak az Elbocsátó szép üzenetre, Magyar ugaron vagy épp a Harc a Nagyúrral című verseire). Ugyanilyen csípősen fogalmazott írásaiban is a fent említett témákban.

Ezek miatt lehet őt imádni és utálni is, de szó nélkül még ma se mehetünk el mellette. E könyvet mindazoknak ajánlom, akik eddig is szerették a költészetét és szeretnék megismerni az újságíró Ady Endrét. De mindazok is tehetnek egy próbát vele, akik nem szerették őt, de szívesen megismerkednének vele más oldalól. Véleményem szerint nem vesztünk vele semmit, ha a kultúránk egy meghatározó személyiségét egy másik oldaláról is megismerkedünk.