Hogyan kezeljük és nézzünk szembe félelmeinkkel?

Al Ghaoui Hesna - Félj bátran! könyvajánló

A Nyugat + Zombi című képregény után újabb vizekre evezek, ahol is egy pszichológiai témájú könyvvel, a Félj bátran! című kötettel. Al Ghaoui Hesna második könyve 2017. novemberében jelent meg Bookline gondozásában. Alábbiakban szponzorált tartalmat olvashatsz, amelyet a kiadó támogatott.

/Az írás 2018. június 25.-én jelent meg a Pannon Café Blog oldalán. A bejegyzés akkor érvényes információkat tartalmaz, amelyek nem kerültek frissítésre itt. /

A szerző neve mindenkinek ismerősen csenghet, mivel több évig hallhattunk tőle haditudósításokat háborús övezetekből. Továbbá műsorvezetőként is láthattuk őt a Bábel – Hesnával a világ műsorában. Mostanában előadásokat tart a könyve kapcsán a helyes félélem kezelésről. Valamint szerető édesanyaként is láthatjuk, akiben heteken belül több gyerekes szülőt is tisztelhetünk.

feljbatran.jpg

Félj bátran! alapkérdése, hogy jelenkor embere hogyan is kezelje magában a félelmet! Egyáltalán mire való? Előny vagy már inkább hátrány? Nem feltétlenül könnyű kérdésekre próbál meg válaszolni és minket elgondolkodtatni, részben saját háborús élményei, tapasztalatai, illetve pszichológiai kutatásai alapján. Mind emellett olyan történeteket is mesél el számunkra, mint például annak a férfinak a történetét, aki azért került be a magánzárkába, mert egy diktatúrát megszüntessen vagy a végére hagyva az egyik ismertebb Zimbardo-kísérletet, a híres Stanfordi börtönkísérletet (attól függetlenül, hogy mennyire hiteles a végeredménye). Hisz nincs olyan ember a világon, aki ne félne bármitől is! Csak éppen belőlünk, helyzettől függően jó vagy rossz oldalunkat hozza ki. Gondoljunk csak a II. világháborús egyes korlaboránsaira vagy éppen az ’56os hőseinkre vagy Lukoviczki Réka esete (esetleg robot girl néven ismertebb lehet a neve).

Szívesen ajánlom minden olyan könyvmolynak, aki érdeklődik a nem szokványos, hétköznapi pszichológiai és egy bizonyos szintig a személyiség fejlesztő könyvek felé. Illetve mindazoknak ajánlom figyelmükbe, aki szeretne tudatosabban, szabadabban élni. 344 oldal múlva megtudhatjuk, hogy hogyan is érdemes a félelmeinket az előnyünkre fordítani és üzemanyagként használni mindennapjainkban. Félj bátran! Vagy ahogy Pásztor Anna fogalmazta meg egyik dalszövegében:

Kezdjetek el élni, hogy legyen mit mesélni
Majd az unokáknak, mikor körbeállnak
Mikor körbeállnak, az ágyadon ugrálnak
Hogy legyen mit mesélni, kezdjetek el élni!

Anna and the barbies – Márti dala (részlet)


Ha szeretnél még az szerzőtől olvasni, hallgatni még több érdekes dolgot, akkor ajánlom figyelmedbe a Háborúk földjén című könyvét, ahol még több haditudósítóként háborús tapasztalatairól mesél, illetve a fentebb említett Bábel című sorozatát egyik évadát, amely  szintén a félelem kezeléssel és hatásával foglalkozik.