Levelekben megírt szabadság

A pesti polgárember persze bármilyen történelmi helyzetben legyen is, délben megéhezik. Így lett a pesti forradalom az egyetlen a világon, amelyben ebédszünetet tartottak.

Október 6. van. Ezen a napon végezték ki az aradi 13 vértanúvá váló katonatiszteket (név szerint: Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Gáspár András, Knezić Károly, Lahner György, Lázár Vilmos, Leiningen-Westerburg Károly, Lenkey János, Nagysándor József, Poeltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác, Kiss Ernő és Vécsey Károly). Az ide vezető utat mindenki ismeri a megemlékezésekről, illetve az általános- és középiskolai történelem óráiról. Mai rendhagyó könyves posztban Nyáry Krisztián: Fölébredett a föld című könyvével foglalkozunk, amely a Corvina Kiadó gondozásában jelent meg 2017. november 30.-án.

/ A bejegyzés 2018. október 6.-án jelent meg a Pannon Café Blog oldalán. /

img_20200315_165925.jpg

A szerzőt valószínűleg nem kell bemutatni senkinek sem. Tőle olvashattuk többek között az Így szerettek ők! 1-2, Festői szerelmeket és a Merész magyarok című könyveket. A nagy népszerűségnek örvendő irodalomtörténész munkája sok fiatal számára is közelebb hozta az irodalmat és az olvasást.

Jelenlegi könyvünk az éppen 170 éve kitört szabadságharc és forradalom évfordulóján aktuális olvasmányunk lehet, hiszen a központi témája, hogy a töri órákról megismert 1848/49-es eseményeket az ott jelenlévők és résztvevők szemével közelebb hozza hozzánk. Egyik érdekessége számomra az volt, hasonlóan az Így szerettek! 1-2-höz, hogy a történetet a személyes leveleken és minimális magyarázó szöveg mentén követhetjük.

A személyes hangvételű levelezésekből és a kiegészítő írásokból sok érdekes dolgot tudhatunk meg. Többek között, hogy ez volt az első forradalom, amiben a nők is aktívan kivették/kivehették a részüket, mint például kokárda készítésben; vagy éppen azt, hogy Petőfi Sándor mellett Arany János is elindult a választáson.

Ez a könyv egy pozitív élmény volt, mert több ismert ember, mint Kossuth Lajos, Széchenyi István, vagy éppen a későbbi miniszterelnök, gróf Andrássy Gyula emberibb arcát láthattam. Ajánlom mindazoknak, akik rajonganak a magyar történelem iránt, és természetesen a Nyáry-fanatikusoknak, is de éppenséggel egy unalmas hétvégére is kitűnő olvasmány a szerző stílusával! És ne feledd, légy mindig nyitott az újra! ;)